Nieuws

Utrecht test duurzame daken

Groene, witte daken en gevels, zonnepanelen, zonnecollectoren en andere slimme daktechnieken kunnen een bijdrage leveren aan energiebesparing en opwekking, verbetering van de luchtkwaliteit, meer groen in de wijk en koeling op hete dagen. De provincie Utrecht start komende maand  proeven op grote daken. De resultaten worden in het voorjaar van 2011 verwacht en zijn de basis voor een voorstel voor opschaling van bewezen technieken. Daarnaast voert ook de gemeente Utrecht haar eigen proefbeleid.  Groendak neemt daaraan deel en gaat twee testdaken mee aanleggen.De daken en gevels worden getest op isolatie, energieopwekking, waterberging, filteren van fijn stof, geluidsdemping, vermindering van warmte uitstraling van het gebouw en het afvangen van CO2 en NOx.

Jaarbeurshallen
Op de daken van de jaarbeurshallen in Utrecht wordt 4000 m² aangelegd waarop wordt geexperimenteerd met witte daken en technieken voor afvangen van stikstof. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Jaarbeurs en gemeente Utrecht. De technieken worden in augustus en september aangelegd.

Hogeschool Utrecht
Op het dak, 1000 m², van de Hogeschool Utrecht, direct aan het spoor, worden energieleverende daktechnieken getest door studenten. Ook deze proef is uniek in Nederland door zijn omvang en diversiteit aan duurzame energieleverende technieken. Installatie van de eerste technieken vindt plaats in augustus. In de loop van het eerste trimester zullen de resterende technieken geïnstalleerd en bemeten worden.

Woerden
Op het dak, 1500 m², van het Kalsbeekcollege in Woerden worden coolroofs getest. De eerste technieken zijn al geïnstalleerd. Op hete dagen zijn dit jaar al temperatuurdalingen van vijf graden gemeten zonder inzet van airco’s.

Amersfoort
In Amersfoort volgt een proef op en tegen het gebouw van Stichting One Planet aan het Stationsplein. Hier wordt voor een oppervlakte van 300 m² groene gevels en daken getest.

Waarom slimme daken en gevels?
In onze dorpen en steden is het enkele graden warmer dan in het buitengebied tijdens hete zomerse dagen. Hitte veroorzaakt gezondheidsrisico’s zoals hittestress (bij vooral senioren) en slechtere lucht. Tijdens droge hete periodes brengt water koeling. Het opvangen van water tijdens stortbuien die voorkomen in hete periodes is belangrijk. Verder is de verwachting dat energieprijzen de komende jaren verder zullen stijgen. Slimme daken bieden oplossingen. Voor energiebesparing, voor lagere energierekeningen, beperking hittestress, waterberging, koeling, geluidsdemping, verbetering van de luchtkwaliteit en vergroening van steden en dorpen in de provincie.

Gepubliceerd op 17 augustus 2010 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *