Nieuws

Solar Days Zonne-energie.

Er is in heel Europa extra aandacht voor gebruik van zonne-energie. De voordelen van een groendak zijn inmiddels algemeen bekend. Die van een zonnedak ook. Een combinatie van beide systemen tot een groenzondak hebben een positief effect op elkaar, zonne-energie op een groendak: een groenzondak! Zie ook: www.energievergelijk.nl

Groendaken hebben een waterbufferende werking en een gunstige invloed op de luchtkwaliteit. Op deze manier kan dit type daken iets doen aan het zogenaamde stedelijke hitte-eiland: het stedelijk gebied warmt door de harde bebouwing en zwarte daken relatief sneller en meer op dan de omringende gebieden, wat bijvoorbeeld ook smogvorming tot gevolg heeft. Zonnedaken leveren hun bijdrage aan een schoner milieu door op een alternatieve manier energie op te wekken. Onder andere om deze redenen zijn zowel het groen- als het zonnedak momenteel populair en vandaar ook dat een combinatie van beide type daken tot het groenzondak aantrekkelijk kan zijn.

Groendak hanteert hierbij een werkwijze geïnspireerd op de wortelverankering van bomen. De zonnepanelen worden bevestigd op draagelementen waarbij het geheel wordt geballast door het gewicht van de dakbegroeiingslagen. Dit betekent dus dat er geen bevestiging aan de ondergrond nodig is. De waterdichte laag (de dakbedekking) hoeft niet doorboord te worden. De verkoelende werking van de dakbegroeiing heeft weer een positief effect op de opbrengst van de zonnepanelen en zorgt voor het langer meegaan van de zonnepanelen.

Laagopbouw, bescherming, waterverdeling en beplanting Basis van het principe is een licht en gemakkelijk plaatsbaar element met een extra grote bodemplaat voor de zonnepanelendragers. Onder én over de bodemplaat en over het gehele dak komt een beschermingsvlies wat tevens fungeert als een waterbufferend en waterverdelend vlies. Dit is een vlies dat het hemelwater ook bij enkele graden ‘tegenschot’ kan verplaatsen. Dit vlies zorgt er zodoende ook voor dat onder de panelen water komt.

Over het ondervlies komt een drainagelaag welke zorgt voor waterverdeling dat wil zeggen voor zowel  wateropslag als waterafvoer. Hierdoor wordt het water ook onder de zonnepanelen getransporteerd. Op de drainagelaag komt een filtervlies welke ervoor zorgt dat de substraatlaag (de voedingsbodem voor de beplanting) niet in de drainagelaag komt en de waterverdelende functie vermindert.

De substraatlaag neemt de beplanting op die kan worden aangebracht met sedummixmatten of met losse sedumpluggen. Door de variëteit van schaduw, zon, warmte en vochtigheid zal de biodiversiteit op een groenzondak toenemen. Door de toepassing van een gebalanceerde substraat functioneert de dakbegroeiing verder als een goed groendak. Het vertraagt de afvoer van hemelwater tussen de 40 en 60% en geeft bijna 50% van het water rechtstreeks terug aan de atmosfeer.

Daarnaast zorgt de verdamping van dit water voor verkoeling ter plaatse van de zonnepanelen, dit laatste is belangrijk omdat de werking van zonnepanelen bij hogere temperaturen minder wordt. Op een ‘zwart dak’ lopen de temperaturen zomers op tot boven de 60º.  Normalere temperaturen, op een groenzondak, van circa 25° zorgen voor een verbetering van de werking van de zonnepanelen. Het rendement van de zonnepanelen wordt met circa 5% tot 15% wordt verhoogd door verkoeling als gevolg van verdamping van water.

Zonnepanelen De zonnepanelen dienen stevig genoeg te zijn om bestand te zijn tegen grote windbelasting. Dit ook vanwege de stevige verankering in de ondergrond. Vanzelfsprekend wordt voor het aanbrengen van het groenzondak altijd vooraf een legplan gemaakt, om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Het is dan ook raadzaam bij toepassing van dit groenzondak de installateur en Groendak al in een vroeg stadium bij de plannen te betrekken. Nadat de zonnepanelen zijn afgemonteerd kan de dakbegroeiing worden aangebracht door Groendak.

Biodiversiteit en brandwerendheid Naast het rendement van de zonnepanelen en de gunstige effecten van het groendak op de waterhuishouding en de luchtkwaliteit geldt tevens dat het groendak de dakbedekking beschermt en zodoende de levensduur van het dak verlengt. Tevens verhoogt een groendak de brandveiligheid van het dak doordat de begroeiing als ‘harde dakbedekking’ een eventuele vlamverspreiding voorkomt. Al met al betekent het groenzondak een vergroting van de biodiversiteit en een betere mogelijkheid om meer zonne-energie op te wekken.

Gepubliceerd op 5 mei 2012 in Nieuws

3 reacties op “Solar Days Zonne-energie.”

  1. Groene zon schreef:

    […] compenseren dat. Andere bijkomende voordelen, en zeker geen onbelangrijke zijn dat een groen-dak de levensduur van het dak verlengt en dat het brandveilig is.  Door de begroeiing wordt een vlamverspreiding voorkomen. Kortom, groene daken zijn een must.

  2. Roel schreef:

    Beste mensen,

    Wat nu als ik al een groen dak heb? Kunnen zonnepanelen daar achteraf op worden bijgeplaatst?

    Vriendelijke groet

    • Grad schreef:

      Hallo Roel,
      Zonnepanelen kunnen goed ook achteraf worden bijgeplaatst op een groen dak (we deden dat onlangs nog in Delft). Als er sedummatten liggen snijden we die in en leggen die over het panelenframe, dat helpt dan ook bij de ballast van het frame. Een pluggenbeplanting kunnen we eromheen leggen.
      Een beetje hangt het af van het frame, ligt dit vrij van het dak dan kan het groen eronderdoor groeien en zich maximaal ontplooien. Het groene dak helpt dan ook maximaal mee aan het verbeteren van het rendement.
      Meer info kan nog bij http://www.groendak.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *