Wat is een Groendak?

Een groendak is meer dan alleen maar een tuin boven je hoofd. Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Afhankelijk van het soort beplanting en het gebruik heeft men het over verschillende soorten groendaken:

keuzetabel groendak

 

Sedumdaken of vegetatiedaken zijn veelal begroeid met sedumplanten (vetplanten), eenvoudig in onderhoud, maar niet echt beloopbaar. Lichter in gewicht.

Kruidendaken of sedum-kruidendaken omvatten kruiden welke mooi tonen maar niet altijd bedoeld zijn als eten of geneesmiddel.

Een bloementapijt ontstaat door sedums aan te vullen met een variatie van wilde bloemen: een groene en kleurrijke vegetatie.

Grassen en turfdaken horen vaak bij elkaar. De Noord-Europese daken worden vaak met siergrassen aangelegd.

Heidedaken, duindaken worden genoemd naar de toegepaste beplanting, welke vaak streekgebonden als natuurdak of biodivers dak  wordt uitgevoerd.

Daktuinen bestaan net als gewone tuinen uit planten, struiken en soms zelfs bomen. Uiteraard kan je die daken alleen aanleggen als die voldoende stevig zijn.

Tuindaken en verkeersdaken worden benut als extra ruimtegebruik op het dak. Dit varieert van een moestuin of speeltuin tot voetbalveld. Op verkeersdaken komt verkeer van bakfiets of auto tot brandweerauto.

Energiedaken met zonnepanelen of daken voor waterbuffering zijn groendaken met een extra functie.

Groengrasdaken of Greenunits zijn (bouw-)concepten met een groendak of tuindak erop.