Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen: constructie? aanleg? onderhoud? zonnepaneel?…

  •  OP WELK DAK KAN EEN GROENDAK

Kan een groendak op elk type dak? In principe zijn sedummatten op alle vlakke, schuine en hellende daken tot 65° toe te passen. Als het dak voorzien is van een waterafvoer en een waterdichte wortelwerende dakbedekking heeft op een stevige constructie, dan is dat geen probleem. De dakbedekking mag niet te oud zijn. Afhankelijk van de dakhoogte is een dakrand handig om opwaaien en afschuiven te voorkomen.

Mijn dak heeft een hellingshoek van meer dan 40°, kan ik de sedummatten daarop toch toepassen? Dat kan wel, maar daarvoor heeft u een aantal extra voorzieningen nodig om te voorkomen dat het substraat en de sedummatten afschuiven.

Is een afvoer / afwatering nodig? Ja, dat is absoluut nodig, anders zou uw dak onder water blijven staan na een regenbui. Goede afwatering is belangrijk voor jarenlang plezier van ‘t groendak.

  •  STERKTE EN CONSTRUCTIE

Hoe weet ik of een dakconstructie sterk genoeg is om een groendak te dragen? Wanneer u Groendak zoveel mogelijk gegevens geeft om te beoordelen of het dak sterk genoeg is, dan kan Groendak dit ook bouwkundig bekijken: klik hier voor info. Groendak kan ook een groendakspecialist inschakelen die tegen vergoeding een en ander ter plaatse opneemt en beoordeelt.

Wat weegt een groendak of vegetatiedak? Een groendak weegt circa 75 kg per m². Circa 13 tot 15 kg per m² per centimeter laagdikte (van substraat en beplanting). Dus 5 cm substraat en beplanting weegt  circa 75 kilo. Houdt altijd rekening met een nat dak, dus het grootste gewicht.

  • ADVIES EN OFFERTE

Wat wil Groendak weten voor een goed advies of passende offerte?  Hoe meer bekend is van het dak en de wensen: hoe beter het advies. Geef ons de antwoorden dan krijgt u het advies of de offerte (klik hier). Vrijblijvend.

Wat kost een groendak of sedumdak? Prijzen kunt u vinden voor doe-het-zelf via de ´webshop’  of voor leveren en aanbrengen via ‘offerte aanvragen’: Een prijsvoorstel kunt u online aanvragen. Specifieke daken en projecten kunt u het beste per e-mail (met gegevens) aanvragen.

  • AANLEG

Wanneer is de beste tijd om groendak aan te leggen? Dat kan het gehele jaar door, echter niet als het vriest.

Hoe moet ik sedummixmatten leggen? Zie hiervoor onze leginstruktie, klik.

Is een afvoer / afwatering nodig? Ja, dat is absoluut nodig, anders zou uw dak onder water blijven staan na een regenbui. Goede afwatering is belangrijk voor jarenlang plezier van uw groendak. Leg een strook grof grind om u afvoer, zodat het substraat niet in uw afvoer komt en deze verstopt raakt

Zorgen sedummixmatten op het dak niet voor lekkage? Als u de sedummixmatten toepast op een degelijke, waterdichte dakbedekking kan er geen lekkage ontstaan. Een beschermvlies voorkomt beschadiging van de dakbedekking.

Hoe lang kan een vegetatiemat opgerold blijven? < 0°C: 7 dagen, 1-10°C: 5 dagen, 11-20°C: 2-3 dagen, 20-25°C: 2 dagen en > 25°C: binnen 24 uur. Bij warmte graag sproeien na het uitrollen en leggen.

Kan ik de matten ook op een dak van golfplaten toepassen? Ja, dat kan, mits uw dak voorzien is van een opstaande rand en niet heel erg schuin is. U legt het beschermvlies over de golfplaten heen. Leg het vlies niet te strak zodat het ruimte heeft om in de “dalletjes” te zakken. Vul de “dalletjes” af met substraat zodat er een vlak geheel ontstaat, breng daarna nog ongeveer 1½ cm substraat aan over het gehele oppervlak zodat er op de “bergjes” 1 tot 2 cm substraat ligt.

Kan ik de sedummatten ook als bodembedekker toepassen?
– Ja, dat kan, legt u er een anti-worteldoek van 160 gram/m² onder om onkruidgroei te voorkomen.

  • ONDERHOUD

Moet ik het sedumdak bemesten? In principe hoeft dat niet. Wilt u het toch doen, gebruik dan een langzaam werkende meststof. U kunt de sedummatten het beste bemesten in de periode maart/april/mei bij regenachtig weer. Wij adviseren om minimaal een keer per jaar te bemesten met ons groendakvoer.

Is het nodig om onkruid te wieden? Wij adviseren u om 1 tot 2 maal per jaar uw dak te controleren op ontkiemde aangewaaide boomzaden en ongewenste gewassen. Verder is het belangrijk dat u ook de water-afvoer controleert op bijvoorbeeld bladresten wat kan leiden tot een verstopping.

Moet ik het groendak water geven? Het is goed om, bij langdurige droogte of erg schuine daken, het dak water te geven. De waterbuffering in het dak kan dan op peil blijven.

Hoe voorkom ik het bloeien van de sedumplantjes? Sedum kan je groener houden door meer te sproeien. Sedum voelt zich lekker op een niet te natte en voedselarme bodem.

Voor de subsidie aanvraag: Wateropslag per m² hangt af van het type drainage. Een sedumpakket met een drainagelaag Terraroof van 20 mm heeft 26,5 liter waterbergend vermogen per m²; een sedumpakket met een drainagemat triple 11 mm heeft 16 liter waterbergend vermogen per m²; een sedumpakket 38½ liter waterbergend vermogen per m².

  • ZONNEPANELEN

Kunnen zonnepanelen op groene daken? Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur, dus op een groendak, voor meer info klik hier. Ook de biodiversiteit wordt bevorderd door zonnepanelen omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijke plekken onder de panelen.

  • GROENGRASDAK of BOUWCONCEPT

Kan ik meer te weten komen over een Groengrasdak of een ander bouwconcept? Ja, dat kan! Er zijn eigen websites voor onze bouwconcepten. Zo is er bijv. een eigen Groengrasdak-website op www.groengrasdak.nl Het komt regelmatig voor dat de binneninrichting zelf of door plaatselijke aannemers wordt afgebouwd. Ook een deelleverantie is denkbaar, maar de constructie en het dak blijft een specifiek geheel dat vakkundig dient te worden opgebouwd.

  • OVERIGE VRAGEN

Veel antwoorden kunt u vinden op onze website. Heeft u het vakje zoeken rechts bovenaan al geprobeerd?

Mocht uw vraag nog onbeantwoord blijven neem dan contact op.