Nieuws

TUE onderzoek eigenschappen van groene daken.

De voordelen van groene gevels en daken zijn door Nicky Damen, Technische Universiteit Eindhoven, faculteit Bouwkunde Mastertrack Building Technology, onderzocht. Aanvankelijk lag de focus van zijn onderzoek op groene gevels (begroeide/eco gevels) – toegespitst op de voordelen van groene gevels. Prof. dr. Ir. Jos Brouwers, prof. dr. ir. Jos Lichtenberg en ir. Perry van de Wouw begeleiden het onderzoek.

Het onderzoek hier als bestand: TUE technische eigenschappen groene daken en gevels.

Damen bekeek diverse parameters, zoals: waterbufferen en retentie, het energetisch effect van groene daken en gevels, groene daken als duurzame oplossing voor het gebouw, het effect van groene daken en gevels op de omgevingstemperatuur en het effect van groene daken en gevels op de luchtkwaliteit.

Waterretentie

Over waterretentie concludeerde Damen: de retentie van water op groene daken kan oplopen tot gemiddeld 75 procent gebaseerd op platte daken (hellingshoek <2 procent). De retentie is afhankelijk van verschillende factoren zoals opbouw, dikte, type vegetatie en type substraat. Tijdens lichte regenbuien van <2 mm/min kan de retentie oplopen tot 90 procent, uiteraard afhankelijk van de huidige verzadiging van het substraat.

Energetisch effect

Op het gebied van het energetisch effect van groene daken en gevels zijn voordelen te behalen. Groene gevels verhogen de warmteweerstand. Hierbij wel de opmerking dat de precieze warmteweerstand (Rc-waarde) nog niet is te berekenen, dit komt omdat er geen gegevens/data bekend zijn betreft de warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda waarde) van de biologische materialen (vegetatie). Toch kan de Rc-waarde stijgen bij het toepassen van een groengevel met ongeveer 14 procent waarbij geen rekening gehouden is met de vegetatie.

Daarnaast heeft een groen dak voordelen voor wat betreft de energiebehoefte van een gebouw. In een onderzoek van K.K.Y. Liu ‘Engineering performance of rooftop gardens through field evaluation’ (2003) is gebleken dat de energiebehoefte met 75 procent wordt gereduceerd voor het koelen en verwarmen.

Heat island

Damen bekeek ook het effect op de omgevingstemperatuur. Vooral in binnensteden kan de temperatuur flink oplopen – het ‘heat island’- effect.  Door gebruik van groene daken en gevels daalt in stedelijk gebied de temperatuur met ongeveer 2-4°C. Los daarvan heeft de groene schil ook een positief effect op het buitenmilieu, door het afvangen van onder andere fijnstof, koolstofdioxide, stikstofdioxide, ozon en zwaveldioxide. Waardoor de luchtkwaliteit in steden verbetert.

Nu een trend

Damen: “Groene gevels en daken zijn een trend. Architecten, projectontwikkelaars, bedrijven en zelfs particulieren willen nu een groene gevel of een groen dak. Maar vaak wordt een groen dak of een groene gevel gekozen voor esthetisch groene uitstraling en niet om zijn voordelen. Dit is een sterk punt: mensen moeten het mooi vinden. Maar een zwak punt is dat groene gevels niet goedkoop zijn en daarom vaak worden vermeden, juist vanwege de hoge kosten.” Een gevel die tijdens het onderzoek indruk maakte  is de gevel van van Patrick Blanc, de grondlegger van groene gevels. “Een bekend project  is Pont Max Juvenal in Aix en Provence, een betonnen brug die nadien geheel groen is geworden door beplanting.”

Nieuwe groene gevel

Damen is nu weer terug bij zijn uitgangspunt: groene gevels. “Aan de hand van het onderzoek en andere onderzoeken, ben ik een nieuwe groene gevel aan het ontwerpen.  De gevel is niet ontworpen als een buitenblad, zoals de meest bestaande groene gevels, maar als een compleet groene gevel inclusief binnenblad. Een compleet nieuwe ‘spouwmuur’.

Bron: stedebouw en architectuur.

Gepubliceerd op 3 juli 2014 in Nieuws

Eén reactie op “TUE onderzoek eigenschappen van groene daken.”

  1. Goed dat er ook een indicatie gegeven is van werking qua energie in dit onderzoek. In advisering benadruk ik altijd de betere koeling in de zomer omdat dat het meest beleefbare aspect is.
    Wij hebben sinds 2006 een vegetatiedak op een woonkeuken.
    Vriendelijke groeten, Elodea Boornbergum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *