Sedummatten

Sedummatten

Voor een direct begroeid dak, dat zeker zo’n 85% volstaat met plantjes, wordt gebruik gemaakt van sedummatten (op een substraatlaag van 4 cm). Omdat deze matten bodembedekkend zijn met oudere plantjes zijn deze onderhoudsarm en functioneren direct als volwaardig groendak.

De sedummixmat is een 100% biologisch afbreekbare vegetatiemat geproduceerd op een cocosbasis, een Groendak substraat mengsel en een beplanting van gemiddeld 6 tot 10 verschillende sedumsoorten. Soorten: Sedum Album Coral Carpet, Sedum Album Minor, Sedum Lydium en Sedum Acre. En in mindere mate o.a. Sedum Reflexum, Sedum Hybriden Immergrünchen, Sedum Spurium en Sedum Hispancium.

Iedere soort bloeit circa vijf weken, hierdoor bloeit het dak van april tot september in verschillende kleuren. De sedummat is te vergelijken met een graszode(rol): de sedummixmat wordt opgerold als sedumrol om de mat te vervoeren.

sedumrollen

  Verdere details en prijs: sedummixmatten. 

 

IMG_4546

  Sedummixmatten aanleggen doe je zo.

 

 Toepassingsmogelijkheden van een sedumpakket of sedummatten:

 • Groene “dakbedekking”
 • voor platte en schuine daken van gebouwen, bedrijfsgebouwen, kantoren, woningen,  enz.:
 • voor platte en schuine daken van schuurtjes, carports, uitbouwen, klikohokjes, houthokjes, kippenhok, dierverblijven, enz.:
 • Bodembedekker als bodembedekker in de tuin, rond vijvers of waterpartijen, tussenstroken van een oprijlaan, etc.


Voorwaarden voor toepassing met de sedummixmat:

 • bestaande dakbedekking moet goed en waterdicht zijn en een afwatering door middel van een afvoer hebben
 • dakconstructie kan 75 kg per m² (ook na een zware regenbui) aan;
 • het dak heeft veelal een opstaande dakrand, dit voorkomt verschuiving en afregenen van de substraatlaag of het opwaaien van de sedummatten.

Voordelen van sedummixmatten:

 • zeer hoog begroeningspercentage (85%), in zomer én winter ecologisch verantwoord materiaal, gevarieerde begroening, fraai resultaat, eenvoudig toepasbaar, onderhoudsarm en isolerend in de winter, maar vooral in de zomer!


Verschillende soorten Sedummatten

Wij leveren verschillende soorten Sedummatten. Onder andere; Hispanicum, Album Coral en Lydium Glaucum hebben wij in onze webshop staan. Sedum vetplantjes in verschillende soorten en kleuren zijn beschikbaar. Overigens bestaan er wel honderden soorten sedum plantjes. Matten zijn makkelijker te leggen dan pluggen. Sedummatten kan je knippen in de vorm die je wilt en makkelijk en gelijkmatig verspreiden over het desbetreffende dak. Zo’n sedummat heeft een afmeting van 1 meter bij 1,20 meter en wordt altijd opgerold om het te vervoeren.

Sedummatten

Waarom kiezen voor Sedummatten op het dak?

Een aantal voordelen als je Sedummatten zou leggen op uw dak:

 • Het isoleert, dus in de zomer blijft het koeler en in de winter blijft het een stuk warmer.
 • Dempt geluid, dus het is een stuk minder gehorig, zoals de regen of spelende buurtkinderen zul je minder horen.
 • Beter voor de gezondheid, door het groen komt er meer zuurstof in de lucht.
 • Mooi om te zien, iedereen wordt wel vrolijk van een mooi kleurrijk en natuurlijk dak.
 • Duurzaam dak, het desbetreffende dak gaat wel 2 tot 3 keer langer mee.

De Sedummatten hoef je ook niet te maaien. Alleen een enkele keer de rand van het dak bijwerken als het Sedum iets te ver door groeit. Handig om te hebben is ook een “beschermvlies”, zo kan een scherp steentje uit het substraat bijvoorbeeld niet uw dak beschadigen. Het beschermdoek is in verschillende varianten te krijgen. Bijvoorbeeld ook om vocht af te voeren naar het laagste punt of direct naar de afvoer.