Beplanting met sedum

Sedumdak – beplanting

Sedumdaken zijn begroeid met sedums (vetplanten) en kruiden, eenvoudig in onderhoud, maar niet beloopbaar als een gebruiksdak. Het type vegetatie wordt gekenmerkt door een vrije groei en een ongeorganiseerd wisselend uitzicht. Sedumplantjes bloeien ongeveer 5 tot 6 weken per soort. Een dak met sedum erop is onderhoudsvriendelijk als deze bodem bedekkend is. Staan er veel bomen rond het dak dan is het goed om een of twee keer per jaar de afvoeren te controleren en schoon te houden. Sedumdaken kunnen op verschillende manieren worden aangelegd.

Sedummatten

Voor een direct begroeid dak, dat zeker zo’n 85% volstaat met plantjes, wordt gebruik gemaakt van sedummatten (op een substraatlaag van 4 cm). Omdat deze matten bodem bedekkend zijn met oudere plantjes, zijn deze onderhoudsarm en functioneren direct als volwaardig groendak. De sedummixmat is 100% biologisch afbreekbaar.

Lees meer …

Sedumplantjes

Sedumplantjes worden geplant als losse plantjes wanneer specifieke soorten zijn gewenst en/of de kosten lager moeten zijn (dikte substraatlaag is 6 cm). Deze sedumdaken hebben regelmatig onderhoud nodig totdat de plantjes bodem bedekkend zijn. Doorgaans is zo’n twee tot drie jaar regelmatig onkruid verwijderen nodig.

Lees meer …

Sedumstekken

Wanneer de kosten nog lager moeten, worden sedumstekken toegepast. Dit zijn stukjes sedum of het maaisel van sedumplantjes. Vaak worden deze zelfs in een substraatlaag van maar 3 cm dikte gestrooid (‘gezaaid’). Ook deze daken vereisen regelmatig onderhoud. Ook moeten de stekken snel verwerkt worden na ontvangst.

Lees meer …

Sedumcassettes

Sedumcassettes zijn verschillende plantenpotten aan elkaar, ieder potje daarvan is begroeid met sedums. Na verloop van tijd (circa 3 jaar) raken de potjes (cassette’s) vol en neemt de groei en bloei sterk of helemaal af. De plantjes in de potjes kunnen zo niet natuurlijk groeien, ze raken bekneld. Groendak geeft de voorkeur aan een natuurlijke groei.

Lees meer …

Hydro-seeding 

Met een pulppapje van organisch materiaal wordt de bodem bedekt met een laag organisch materiaal. Deze zgn. mulchlaag of anti-erosielaag bestaat uit een groen gekleurd mengsel van hout- of cellulosepulp met meststof en water. De groenachtige substantie wordt met een spuit en tankwagen over de bodem gespoten, soms worden er vooraf stekken uitgestrooid of andere zaden vermengd.

Plantjes zaaien

Zaaien

Veel planten kunnen gezaaid worden. De beste periodes om te zaaien zijn het voorjaar en de zomer. Zaaien gebeurd bij sedum zelden omdat een sedum-zaadje erg kostbaar is en slechts in beperkte perioden kan worden gezaaid. Bij andere planten gebeurt zaaien wel, met de hand wordt het zaad gestrooid of op rijtjes gezaaid. Met vocht erbij gaat het zaadje ontkiemen en word het een plantje.

Sedumsoorten

Er zijn veel verschillende soorten sedum. Een kleine selectie hiervan vindt u hieronder met de naam erbij.

Kijk in onze webshop voor de beschikbaarheid van deze plantjes om aan te schaffen.