Nieuws

Puzzelen: bouw met een knuffel Groenbetondak.

beton grasdak

groenbetondak of betonnen grasdak

Groendak past als eerste in het land op kleine schaal een nieuw bouwsysteem toe. Het casco wordt in de Duitse fabriek gemaakt en op de bouwplaats als puzzel waterdicht in elkaar gezet.

Het gaat om een nieuw bouwsysteem, dat de naam Groenbetondak draagt, het is bedacht door de Nederlandse ontwerper Jan Willem Bronk in Scherpenzeel.

“Dit systeem is nog sneller dan normaal prefab. Vooral omdat het geen funderingsbalken kent,” zegt Jan Willem van Groendak. ,,Het casco wordt in de fabriek voorgeproduceerd en op de bouwplaats als een puzzel in elkaar gezet. Het casco van de Groenbetondaken staat hierdoor in slechts twee dagen!’’

Hij wijst op een rijtje betonnen vloeren voor het Groenbetondak. “Die vloeren worden rechtstreeks op de koppen van de heipalen vastgezet. In deze vloeren worden in de fabriek de leidingen opgenomen voor verwarming of koeling. Daardoor is de basis aanwezig voor duurzaam energiebeheer. Deze leidingen kunnen ook worden opgenomen in de wand- c.q. dakvormen, zodat -zeg maar- een knuffel gebouw ontstaat.”

Bij Groenbetondak word desgewenst witte beton gebruikt voor een nette eindafwerking (het scheelt een verfbehandeling). De beton wordt in een stalen bekisting gestort en afgewerkt. De kwaliteits-controle wordt in de fabriek gedaan. “Want uiteraard voldoen de Groenbetondaken aan alle geldende normen,’’ stelt Groendak. ,,Onze technische mensen zien alleen maar voordelen aan dit systeem. Er wordt minder materiaal gebruikt, er is minder bouwafval en er zijn minder transportbewegingen naar en van de bouwplaats. De snellere bouwtijd geeft natuurlijk ook minder kosten, dus een lagere aanneemsom en minder renteverlies; bovendien minder overlast voor omwonenden. Tenslotte heeft het beton een goede natuurlijke massa wat gunstig is voor de warmteaccumulatie en is beton recyclebaar!”.

Het nieuwe systeem, dat de naam Groenbetondak draagt, is oorspronkelijk ontwikkelt om er een Groendak of grasdak op aan te brengen. Het blijkt echter dat een creatieve afwerking aan de buitenzijde ook tot spannende oplossingen kan leiden. Door op het waterdichte beton een isolatielaag te leggen of op te spuiten kan én een hoge isolatiewaarde worden bereikt én een goede basis worden gevormd voor afwerking met bijv. ruig houten delen.

Gepubliceerd op 8 juli 2009 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *