De Maassilotop

Het ‘JA arquitectura + Groendak’-voorstel werd gekozen als de winnaar van 60 andere voorstellen die werden ingediend bij de wedstrijd. Het kreeg van de gemeente Rotterdam een duurzaamheidsprijs als het beste project om de Maassilo-daken te transformeren en de duurzame waarden ervan te benadrukken. Samen met het EU-programma LIFE draagt Rotterdam bij aan de integratie van duurzame en klimaatbestendige projecten. LIFE@UrbanRoofs komt uit dit programma en stimuleert de ontwikkeling voor multifunctionele daken en nieuwe projecten die de voordelen van multifunctionele daken kunnen benadrukken.

Bovendien ontving het ‘JA arquitectura + Groendak’-voorstel de tweede prijs voor de uitbreiding van de Factory010 en de club Now&Wow. Nu begint een proces van samenwerking tussen de beide winnaars van de wedstrijd, de gemeente Rotterdam en Maassilo binnen het kader van Stadslab Maashaven. De ideeën zullen worden uitgewerkt tot een solide project dat nog financiële steun en het belang van potentiële investeerders zoekt.

PROJECT DETAILS

Grootte: 5,780 m²
Staat:
competitie 2018 / haalbaarheidsstudie 2019
Project ontwerp: 2018
Adres: Maassilo, Maashaven Zuidzijde 2, 3081AE, Rotterdam, The Netherlands
Cliënt: Maassilo, Factory010, Now&Wow-club, Gemeente Rotterdam – Rotterdam.

Programma: skybox-uitbreiding (300 m²) van de Factory010 club, evenementendek (1.000 m²) inclusief multifunctionele tribune / theater en polyvalente zaal van 230 m²; het evenementendek wordt compleet gemaakt door een groene daktuin van 950 m². Energieboerderij van 3.300 m² bestaande uit een combinatie van een groen dak met zonnepanelen verbonden met de ongebruikte lege silo’s voor energie- en wateropslag.

Ontwerper: JA arquitectura & technisch adviseur: Groendak bv

Waardering: Beste duurzame daktransformatie bekroond door LIFE @ UrbanRoofs – Gemeente Rotterdam. Tweede prijs voor de clubuitbreiding toegekend door Maassilo – Factory010.

PROJECT OMSCHRIJVING

De Maassilo is een iconisch monument van het Nederlandse industriële verleden in de haven van Rotterdam. De eerste bouwfase werd in 1906 gestart door de architect J.P. Stok; in 1919 ontwierpen architecten J.A. Brinkman en L.C. van der Vugt een grote uitbreiding van het gebouw en in 1951 voltooide architect Postma de laatste uitbreiding van de graansilo. In de jaren tachtig werd automatisering geïntegreerd in de industriële productie, het gebouw bleek achterhaald en stopte zijn activiteit.

De grootste en oudste graansilo van Europa startte in 2004 met de transformatie en opende opnieuw zijn deuren als een unieke industriële locatie. Hier zijn zeer uiteenlopende evenementen van 200 tot 5.000 personen mogelijk zijn, de verschillende ruimten in het gebouw zijn variabel in te delen. En het oude Stork-gebouw huisvest de Creatieve Fabriek, een co-werkruimte. In 2018 stelt ‘JA arquitectura + Groendak’ de ultieme transformatie van de Maassilo voor: een nieuw duurzaam dak dat het hele gebouw opnieuw met zichzelf verbindt.

Het nieuwe ontwerp haalt de prachtige verborgen geometrieën van de betonsilo’s op om het dak en de laatste verdiepingen van het gebouw te transformeren. Op het Stork-gebouw wordt een evenementendak geplant, een multifunctioneel theater en buitenruimte waar gevarieerde evenementen kunnen worden gehouden voor maximaal 1.000 personen (concerten, toneelstukken, productpresentaties, bedrijfsevenementen, bruiloften, seminars, etc.) terwijl men geniet van het uitzicht op de hele skyline van Rotterdam. Het Eventdak wordt begeleid door de Sky Garden, een tuin van 950 m² op een hoogte van 35 meter waar de gebruikers kunnen genieten van de diversiteit aan planten die in de loop van de seizoenen veranderen. Dit Eventdak wordt aangevuld met een theater tribune die de 7e verdieping (de Creatieve Fabriek) en de tiende verdieping (Factory010) verbindt met het Eventdak. Onder de theatertribune huist een polyvalente ruimte, 230 m² extra ruimte voor activiteiten die buiten plaatsvinden.

De uitbreiding van de Factory010 transformeert de donkere binnenruimte van de grote zaal van de Now&Wow-club in een dynamische, getrapte ruimte die openstaat voor de skyline van de stad gezien door een nieuwe glazen doos. Deze Skybox presenteert een doorschijnende en transparante ruimte, met een systeem van twee glazen gevels die het mogelijk maken zich aan te passen aan de klimatologische omstandigheden van de vier seizoenen van het jaar, én zichzelf te beschermen tegen wind, regen en zon. De structuur van de skybox reflecteert op de gevel het ritme van de verborgen silostructuur. De niveaus van de hoofdruimte, Skybox en mezzanine zijn verbonden door een getrapte tribune, waardoor een dynamisch kruispunt van visies ontstaat.

Het project wordt voltooid door een Energy Farm, een groen dak van 3.300 m². Dit groendak creëert een natuurlijke isolatie voor het gebouw en dient als een koude tapijt onder een grote nieuwe zonnepanelen installatie. Dit dak genereert voldoende elektriciteit om de elektrische vraag van het gebouw te dekken in geval van normale activiteiten en reactiveert de silo die sinds de jaren 80 inactief is. De beschikbare ruimte van de silo’s wordt gebruikt als opslag van de batterijen die de energie opslaan welke door de zonnepanelen wordt opgewekt. Daarnaast is het gebouw met de combinatie van groen dak plus opslagruimte in de silo’s uitgerust met een stormabsorptiesysteem om de stad Rotterdam te helpen de overvloedige regenval van het Nederlandse klimaat te draineren. Bovendien kan dit opgehoopte water ook energie produceren bij het laten leeglopen van de silo langs een turbine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *