Nieuws

Groendak: een dak vol vetplantjes

– een uittreksel / samenvatting van een artikel in de krant Trouw-

sedumplantje vetplantjeEen dak vol vetplantjes is goed voor  de mensen die er onder wonen en … voor het milieu .

Het is snel gegaan met de groene daken. Werd zo’n dak tot voor kort nog beschouwd als een grappige hobby van wereldvreemde natuurfreaks, de laatste jaren laten alle zichzelf respecterende gemeenten hun gemeentehuizen, politiekantoren en brandweerkazernes bekleden met een tapijt van vetplantjes (sedum). Datzelfde zien we gebeuren bij de onderkomens van sport- en natuurverenigingen. Om maar te zwijgen van ondernemers, die staan te trappelen om het dak van hun bedrijf te laten beplanten.

 

De groeiende populariteit van groene daken heeft veel te maken met de wens het milieu tegemoet te komen. Groen op het dak neemt een groot deel van het regenwater op dat anders in het riool terecht zou komen – met overbelasting en overstroming als gevolg. Het verbetert de luchtkwaliteit doordat het fijnstof opvangt, en het vermindert geluidsoverlast.

Maar ’milieu’ is niet de enige reden waarom een dak met vetplanten, mos of kruiden zo gewild is. Beplanting op het dak beschermt de dakbedekking, die daardoor veel langer meegaat. Het verbetert het woon- en leefmilieu, wat vooral in stedelijke gebieden geen overbodige luxe is. Het reguleert de binnentemperatuur, zodat het ’s winters langer warm blijft en ’s zomers langer koel. En het lokt insecten en dus ook vogels naar het dak.

Heel fijn natuurlijk, dat overheden en ondernemers hun dak bekleden met sedum of kruiden. Maar wat moeten u en ik wanneer we onze garage, bijkeuken of fietsenschuurtje willen beplanten?  Onze uitbouwtjes, met hun luttele vierkante metertjes, waren volstrekt niet interessant voor hoveniers.  Voor het aanleggen van een groen dak hoef je geen groene vingers te hebben. Ook op kleine stukjes kan tegenwoordig een sedumdak worden aangelegd.

prieel sedumdakDe meeste daken kunnen het gewicht van een laag substraat en plantjes heel goed hebben. Als je nagaat dat de grindlaag die meestal op daken ligt twee keer zo zwaar is als het lichtste vegetatiedak, dan hoef je niet bang te zijn dat je garage of bijkeuken op een dag vol ligt met sedumplantjes die door het dak zijn gezakt.

Een groendak heeft weliswaar niet veel onderhoud nodig, maar helemaal onderhoudsvrij is het ook weer niet. Af en toe zul je dus het dak op moeten om de afvoer van regenwater schoon te maken, onkruid weg te halen (een tot twee keer per jaar) en de sedumplantjes te bemesten (een keer per jaar). Voor dat laatste zijn  mestkorrels verkrijgbaar die omhuld zijn. Daardoor lossen ze langzaam op en raakt de dakbedekking niet beschadigd door de in de korrels aanwezige nitraten. Als je de sedumlaag af en toe bemest, blijft hij groen. Zonder mest wordt hij roodbruin. Wel mooi natuurlijk, maar niet wat je noemt een goed teken.

En dan zijn we beland bij een niet onbelangrijke bijkomstigheid van een groendak: de subsidieregelingen.  De vooruitzichten zijn gunstig. Steeds meer gemeenten zien in dat het stimuleren van groendaken in hun eigen belang is.

Gepubliceerd op 18 september 2009 in Nieuws

7 reacties op “Groendak: een dak vol vetplantjes”

  1. Jacobs schreef:

    Zijn er verschillende kleuren om te kiezen?

  2. Joop schreef:

    Wat zijn de kosten? Moeten ze in bakken staan? Lijkt me het beste. Heb 2 platte daken zonder dakisolatie. Zit er subsidie op? Dank 1 plusm 30 m2 uitbouw. Hoge dak ook zo iets.

    • Grad schreef:

      Hallo Joop,
      Voor kosten kan je heel eenvoudig in de webshop kijken wat je wilt. Voor een uitgebreider voorstel stuur je zoveel mogelijk gegevens op naar info@groendak.nl ; graag adres, maten, foto of tekening, etc. Wij doen dan ons best voor jou!
      Groet, GROENDAK

  3. Sonja Verhoeven schreef:

    Kan ik gewone potgrond ipv turf gebruiken
    Voor het groendak van men tuinhuis

    • Grad schreef:

      Hallo Sonja, je kan niet zomaar gewone potgrond gebruiken voor op je dak. Alle kans dat het dichtslibt en dan staan alle planten met hun voeten (wortels) in het water. Niet doen dus, maar turf of daktuinsubstraat gebruiken!

  4. […] Foto boven van prieel met sedumdak is van groendak. Plaatje […]

  5. Willen Willemsen schreef:

    Goede informatie waar je wat aan hebt. Wij gaan ook sedum op onze blokhut zetten/planten.
    Dank voor de info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *