Nieuws

Een lange hete zomer: droogte op het dak.

De zomer van 2018 was een uitzonderlijk droge zomer. De droogte was nog niet voorbij eind augustus, er werd toen zelfs nog geen regen verwacht. Het jaar 2018 werd  een uitzonderlijk droog jaar, een record in 70 jaar (sinds 1942). 
De droogte is in 2019 nog niet voorbij, het regende slechts minimaal. Vooral in juli konden de temperaturen flink stijgen en er kwamen zelfs enkele hittegolven achter elkaar. In 2020 begon het al met een uitzonderlijk droog klimaat, maart was een halve graad warmer dan normaal. Het was ook zeer zonnig met landelijk gemiddeld circa 185 zonuren tegen 125 normaal. Dat betekent een top-10-notering in de lijst met zonnigste maartmaanden. Gemiddeld over het land viel maximaal circa 55 mm regen, waar 68 mm gebruikelijk is. De maanden daarna bleven droog.

Het groene dak en de droge tijden
Sedum kan met weinig water toe en daardoor is het dak ook soms wat fel rood of bruinig in droge tijden. Wilt u meer groene kleur dan kunt in de zomerdag ook iets water bijgeven. Bij extreme droge perioden -zoals deze zomer- adviseren wij om toch water te geven, zo mogelijk een of enkele keren per week. In het eerste jaar na aanleg is dat vooral nuttig. Zodra het weer natter wordt gaat uw sedumdak weer groeien en bloeien. Door de warmte en droogte remt de soorten ontwikkeling enigszins af. De plantjes trekken zich wat terug in een soort siësta, zo lijkt het. Ze kruipen in hun schulp. Sedum wacht rustig op wat water en komt dan weer te voorschijn. Wanneer uw groendak volledig is volgroeid is veel water geven niet echt meer altijd noodzakelijk.

Water geven en bijvoeren
Het is geen noodzaak om een dak onder water te houden, sproei niet iedere dag. Liefst sproeien in de nacht of vroege ochtend, het water zal dan beter geabsorbeerd worden door het groendak. Op erg droge grond zal water veelal direct wegspoelen naar de afvoeren, slechts druppelsgewijs dringt het dan door in de ondergrond. Een nevelslang  (15 m) vinden wij prima werken, deze zorgt voor een fijne verneveling over een brede strook (let op want mogelijk wordt niet alles nat). Handig is het ook nog om daarbij een tijdschakelklok te gebruiken. Een  dergelijke combinatie vraagt een investering van circa 100 euro maar geeft een mooi resultaat. Zie onze groendakwebshop . Een professionele installatie met een beregeningscomputer is natuurlijk het beste, maar ook dan blijft zelf toezien op de dakbegroeiing en -bevloeiing altijd wenselijk.

Bijvoeren van het groene dak kan -na de zomer- met organische meststoffen; in principe kan dit niet teveel omdat sedum uitstekend zelf weet te regelen hoeveel het tot zich neemt. Denk echter aan het milieu en gebruik een langwerkende bio-meststof (met mate). Zie onze groendakwebshop .

Gepubliceerd op 20 mei 2020 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *