Turfdak

Turfdak, takturf naar Noord Europees concept.

Natuurlijke daken gemaakt van turf vormen een onderdeel van de oude Noord Europese tradities in Scandinavië, IJsland en Schotland. Tegenwoordig wordt het toegepast op gebouwen omdat het duurzaam is en wat ruigs heeft. Op een turfdak zie je dat het gras langer en ruiger is dan normale grasdaken en het heeft weinig onderhoud nodig. Om het dak goed begroeid te houden moet het gras in de eerstvolgende herfst (na aanleg) gemaaid worden en vervolgens wanneer nodig.

Zie foto’s van Groendak in IJsland met turfdaken klik hier 

Groendak werkt sinds eind vorige eeuw met het concept van groengrasdaken, grasdaken en turfdaken. Tests door het Noors Instituut Jordforsk voor bodem- en milieuonderzoek wijzen uit dat Takturf een grote opslagcapaciteit voor lucht en water bezit, wat ook belangrijk is voor de snelle groei van wortels. Jordforsk concludeert ook dat het dak niet zal verweren of wegspoelen, als het volgens de gegeven aanwijzingen onderhouden wordt. Ander onderzoek laat ook zien dat Takturf een aanzienlijke warmte- en geluidsisolerende werking heeft. Onderzoek van Groendak in IJsland (voorjaar 2012) bevestigt dit.

Ingezaaid Takturf is een product, dat het leggen van turfdaken eenvoudiger maakt. Takturf zal niet wegwaaien of inzakken omdat het product is samengeperst in balen. Als alle balen op het dak liggen, wordt er een laagje turf van circa 2 cm over de balen heen verdeeld en uitgevlakt. Daarna kan het geheel worden ingezaaid en gefaseerd worden gesproeid en ingewaterd. Na enkele weken ontstaat een begroeid turfdak.

Met water verzadigde turf weegt 130 kg per m². Daarbij zijn steunframes enkel nodig als de dakhelling meer dan 30° bedraagt.

Enkele voorbeelden van natuurdaken of vegetatiedaken:


Groengrasdak - wildgroei platon_xtra_torvtak_article_image