Nieuws

Moestuin of kruidendak?

Een kruidentuin op je dak doe je niet zomaar. Je wil optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt, je wil graag je eigen kruiden kweken en eten, je wil een betere leefomgeving. Dat zijn  goede redenen om aan een groentedak of moestuindak te denken.

Zo maakten we onlangs een kruidentuin te maken op de patio van een bedrijf. Het werd een moestuin maar dan in een bonte opstelling van verschillende kruiden in groentekisten op een sedumdak. Wel worden alle kruiden gebruikt in de eigen kantine. De kruiden staan in 22 cm voedingsbodem. Toegepast zijn Rozemarijn, Thijm, Salie, Koreander, Oregano, Bieslook en Peterselie. De moestuin wordt regelmatig onderhouden door het bedrijf zelf. De besproeiing wordt automatisch geregeld vanuit een regenton met een sproeierslang en tijdklok.

Gepubliceerd op 20 januari 2012 in Nieuws

4 reacties op “Moestuin of kruidendak?”

  1. Emmanuel schreef:

    Ik wil graag van april tot september groenten in potten kweken op een plat dak (roofing). Na september zou het dak dus weer vrijgemaakt worden. Welke beschermfolie zou u hiervoor aanraden?

  2. Joffry Van Camp schreef:

    beste,

    Ik zou graag op het platte dak van mijn tuinhuis vier MM bakken zetten. Nu ligt er roofing op. Heeft u enig idee hoe ik de roofing kan beschermen tegen de bakken want ik kan mij voorstellen dat de hoeken na een tijdje zichzelf door de roofing zullen drukken. Hebben jullie hier ervaring mee,

    mvg

    Joffry Van Camp

    • Grad schreef:

      Beste Joffry,
      De hoeken van bakken kunnen inderdaad in de dakbedekking/roofing gaan drukken en deze beschadigen. Dat kan ook met zonnepanelen en betontegels. Dus let op wat je doet.
      Onder bakken kan je bijvoorbeeld dunne rubber tegels aanbrengen die de druk zullen verdelen. Beschermfolie hebben we in de groendakwebshop in verschillende soorten en kan over grotere oppervlakten worden gelegd. Dit beschermdoek zorgt ook voor een betere waterspreiding over het dak, dus ook bijv. onder zonnepanelen waar dan weer plantjes kunnen groeien.
      Bedenk steeds hoe zwaar het voorwerp is wat op het dak komt, meestal blijft het jaren staan of liggen en drukt dan ook steeds dieper in de roofing / dakbedekking. Het dak moet echter waterdicht blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *