Nieuws

Insekten teisteren de steden.

Insekten teisteren de steden wegens te weinig groen. Muggenplagen door extra veel stilstaand water en stijgende temperaturen. Spinnenplagen door te weinig groen voor vogels en vleermuizen. Meer bouwwerkbegroening blijkt een noodzaak.

Een muggenplaag ligt op de loer. De extreem natte juli- en augustusmaand in combinatie met de stijgende temperaturen vormen ideale omstandigheden voor de beestjes. De komende weken verwachten de onderzoekers “een explosie aan volwassen steekmuggen”. Dat kan in bepaalde plaatsen zelfs tot een plaag leiden. Daarvoor waarschuwde zoetwaterecoloog Piet Verdonschot van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra.

De onderzoekers raden mensen aan om waar mogelijk stilstaand water uit de weg te ruimen om muggenlarven geen kans te geven. Het gaat dan om bijvoorbeeld emmers, regentonnen en schaaltjes onder bloempotten. Ook in dakgoten en op platte daken kan water blijven staan. Een groendak kan helpen om braakliggend water op daken tegen te gaan door deze af te dekken en ‘evaporatie’ te laten werken. Het is ook raadzaam om ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg ramen en deuren dicht te houden.

Verschillende wijken in de Randstad worden deze zomer geteisterd door een spinnenplaag. Vooral nieuwbouwhuizen moeten het ontgelden. Volgens deskundigen komt dat door te weinig groenvoorzieningen in de wijken. Volgens John Noort van Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen is het grootste probleem dat in nieuwbouwwijken het ‘ecologisch evenwicht ernstig is verstoord’. “In de nieuwe wijken zijn nog weinig bomen. Daardoor zijn er ook minder vogels en vleermuizen, die normaal gesproken veel spinnen en insecten opeten. Daardoor krijg je sneller last van een spinnenplaag.”

Bron: De Gelderlander en Alterra, Wageningen.

Gepubliceerd op 21 augustus 2011 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *