Warmte en geluidsisolatie

Warmte-isolatie: energiebesparing

Uit onderzoek blijkt dat een extensief groendak als goede isolatie dient in winter en zomer. Op een vlak dak zonder groen kan de temperatuur ’s zomers oplopen tot 70⁰C. Met een groendak blijft de temperatuur geborgd op circa 37ºC door de beplanting die evaporeert of “zweet”. De planten zijn net mensen…!

Een groendak vermindert duidelijk de behoefte aan airconditioning in de zomer en biedt isolatie in de winter. De isolatie in de winter is afhankelijk van de mate van vochtigheid van de verschillende opbouwlagen. In de zomer is de isolatie optimaal, omdat de lagen droog zijn en hierdoor ook de warmte goed weerkaatst. Door een lagere behoefte aan airconditioning in de zomer en minder stookkosten in de winter, levert een groendak een belangrijke energiebesparing. Met de huidige stijgingen van energieprijzen wordt een groendak steeds aantrekkelijker!

Kantoor bespaart > 23% energie per jaar.

Een gemiddeld kantoor gebruikt jaarlijks circa 1250 MJ (megajoule) per m². De verwarming van een gebouw neemt daarvan 39% voor zijn rekening. De verkoeling door airconditioning nog eens voor 4% van de totale energielast. Dat is 538 MJ per jaar. Een groendak levert een reductie van 23% minder energieverbruik voor verwarming en 75% minder verbruik voor airconditioning op. Dit betekent dat een groendak 150 MJ per jaar bespaart. 1 MJ staat gelijk aan 0,0316 m³ gas. Conclusie: op een gemiddeld kantoor bespaart een groendak ongeveer 4.470 m³  gas per jaar.

Huishouden bespaart ± 100 euro per jaar

Huishoudens kennen een andere energiebehoefte dan kantoren. Huishoudens besteden gemiddeld 47% van de totale hoeveelheid energie aan de verwarming van het huis. Voor koelapparatuur wordt gemiddeld 10% energie gebruikt (over het algemeen koelkasten). Het gebruik van airconditioning en ventilatoren in Nederlandse huishoudens is nog erg beperkt, daarom is het effect van groene daken op de koeling in de berekening even weg gelaten. Volgens  onderzoek kunnen huishoudens 23% van hun stookkosten besparen door het aanleggen van een groendak. In een jaar wordt per huishouden in Nederland ruim 26.364 MJ aan gas verstookt. Dit gas heeft een totale waarde van ± 434 euro. Een besparing van 23% houdt in dat circa 100 euro per jaar bespaard kan worden aan stookkosten.

Lagere omgevingstemperatuur

Vermindering van het “stedelijk hitte-eiland”

In de zomer ligt de temperatuur in de stad ongeveer 5-7⁰C hoger dan op het platteland. Dit komt doordat de gebouwen en wegen in een stad de warmte absorberen en vervolgens weer afgeven. Dit verschijnsel noemt met het “stedelijk hitte-eiland effect”.  We hebben zeker 10% extra groen in de stad nodig om klimaatverandering enigszins tegen te gaan. Groen reguleert de warmte grotendeels waardoor een lagere omgevingstemperatuur ontstaat. Daarnaast zorgen planten voor koeling van de lucht doordat zij vocht uitstoten (evaporatie). Omdat de ruimte in de stad voor groen beperkt is, is een groendak of een groene gevel het ideale middel om meer groen in de stad te realiseren.

Geluidsisolatie

Een groen dak biedt extra isolerend vermogen. Dit vermogen heeft niet enkel positieve gevolgen voor de gas- en elektrarekeningen, maar biedt ook geluidsisolatie. De isolatie tegen contactgeluiden van regen, hagel of vogels zijn zonder meer uitstekend.

De geluidsdemping door groene daken is afhankelijk van diverse factoren. Zoals de dikte van de substraatlaag en de soort laag. In het algemeen kan worden gezegd dat de geluidsweerkaatsing ongeveer kan verminderen met 3½ decibel per cm laagdikte en de geluidsisolatie met ongeveer acht decibel per cm laagdikte. Indien de substraatlaag van het dak dikker wordt zal de geluidisolatie toenemen en kan oplopen tot 52 dB. Hiervoor dient de substraatlaag wel 20 centimeter dik te zijn.

Brandwerendheid

Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een bitumendak vlam vat is 18 tot 24 keer groter dan met een vegetatiedak. Een bitumendakbedekking is een goede dakoplossing, maar met een groendak  wordt het brandgevaar dus aanzienlijk verminderd.

(Bron: Groen boven alles, Sempergreen, Energiebesparingsmonitor 2006, Groendak bv).