Warmte en geluidsisolatie

Warmte-isolatie: energiebesparing

Het blijkt dat een extensief groendak als goede isolatie dient in winter en zomer. Op een plat dak zonder groen kan de temperatuur ’s zomers oplopen tot 70⁰C. Planten blijven circa 35ºC omdat ze evaporeren of “zweten”, de planten zijn net mensen!

Een groendak vermindert duidelijk de behoefte aan airconditioning in de zomer en biedt isolatie in de winter. De isolatie in de winter is afhankelijk van de mate van vochtigheid van de verschillende opbouwlagen. In de zomer is de isolatie optimaal, omdat de lagen droog zijn en hierdoor ook de warmte goed weerkaatst. Door een lagere behoefte aan airconditioning in de zomer en minder stookkosten in de winter, levert een groendak een belangrijke energiebesparing. Met de huidige stijgingen van energieprijzen wordt een groendak steeds aantrekkelijker!

Bouwwerkbegroening bespaart energie

Het grootste gedeelte van energiegebruik in een gebouw gaat meestal op aan verwarming, daarnaast zorgt de verkoeling door airconditioning nog eens voor een deel van de totale energielast. Een groendak levert een reductie van energieverbruik voor verwarming en minder verbruik voor airconditioning op. Dit betekent dat een groendak ieder jaar weer bespaart.

Lagere omgevingstemperatuur

In de zomer ligt de temperatuur in de stad ongeveer 5-7⁰C hoger dan op het platteland. Dit komt doordat de gebouwen en wegen in een stad de warmte absorberen en vervolgens weer afgeven. Dit verschijnsel noemt men het “stedelijk hitte-eiland effect”. We hebben zeker 10% extra groen in de stad nodig om klimaatverandering enigszins tegen te gaan. Groen reguleert de warmte grotendeels waardoor een lagere omgevingstemperatuur ontstaat. Daarnaast zorgen planten voor koeling van de lucht doordat zij vocht uitstoten (evaporatie). Omdat de ruimte in de stad voor groen beperkt is, is een groendak of een groene gevel het ideale middel om meer groen in de stad te realiseren.

Geluidsisolatie

Een groendak biedt extra isolerend vermogen. Dit vermogen heeft niet enkel positieve gevolgen voor de gas- en elektra rekeningen, maar biedt ook geluidsisolatie. De isolatie tegen contactgeluiden van regen, hagel of vogels zijn zonder meer uitstekend. De geluidsdemping door groene daken is afhankelijk van diverse factoren. Zoals de dikte van de substraatlaag en de soort laag. De geluidsweerkaatsing kan verminderen door de laagdikte. Indien de substraatlaag van het dak dikker wordt zal de geluidisolatie toenemen.

Brandwerendheid

Een goed onderhouden groendak vertraagt de verspreiding van vuur bij brand. Het risico dat een bitumendak vlam vat is 18 tot 24 keer groter dan met een vegetatiedak. Een bitumendakbedekking is een goede dakoplossing, maar met een groendak wordt het brandgevaar dus aanzienlijk verminderd.

(Bron: Groen boven alles, Energiebesparingsmonitor, RVO, Groendak bv).