Nieuws

Een droge zomer op ’t groene dak.

De eerste lentemaand van 2011 was een uitzonderlijk droge maand. Er viel landelijk gemiddeld slechts 13 millimeter neerslag. Dit staat in schril contrast met het langjarig gemiddelde voor de maand maart van zo’n 60 mm. De zomer lijkt dit jaar vroeg te beginnen en warmer te worden dan gebruikelijk.
De droogte is voorlopig nog niet voorbij, het regent slechts minimaal. Vooral in juni kunnen de temperaturen flink stijgen en mogelijk komt er zelfs een hittegolf. Pas vanaf medio juli herstelt de neerslag zich naar gemiddeld en zijn ook fikse stortbuien mogelijk. Dit zal echter niet voldoende zijn om het reeds ontstane neerslagtekort te compenseren. Boeren, natuurbeheerders en (dak-)tuineigenaren hebben daarom in deze zomer waarschijnlijk aanhoudend te maken met droogteperikelen.

Het groene dak en de droge tijden
Sedum kan met weinig water toe en daardoor is het dak ook soms wat rood of bruinig in droge tijden. Wilt u meer groene kleur dan kunt in de zomerdag ook iets water bijgeven. Bij extreme droge perioden adviseren wij om toch water te geven, zo mogelijk een of enkele keren per week. In het eerste jaar na aanleg is dat vooral nuttig. Zodra het weer natter wordt gaat uw sedumdak weer groeien en bloeien. Door de warmte en droogte remt de soorten ontwikkeling enigszins af. De plantjes trekken zich wat terug in een soort siësta, zo lijkt het. Sedum wacht rustig op wat water en komt dan weer te voorschijn. Wanneer uw groendak volledig is volgroeid is veel water geven niet echt meer noodzakelijk.

De zomer
Het komt in Nederland steeds vaker voor dat we een droog voorjaar en warme lente krijgen en dat de zomer vroeg van start gaat. Dit als gevolg van de mondiale klimaatverandering. Deze zorgt echter vooral voor een flinke toename van zomerneerslag in de tweede helft van de zomer. Dit zijn vaak stortbuien die gepaard kunnen gaan met lokale wateroverlast.  Juni kenmerkt zich doordat de temperaturen met gemak tot zomerse waarden oplopen en er relatief weinig regen valt. Kortom een maand met veel zon. Dit in tegenstelling tot de maand augustus waarin Nederland steeds vaker maken heeft met buien en wateroverlast. Juli ligt een beetje op de grens. De temperatuur ligt vaak weer iets hoger dan in juni, maar er is ook een toenemende kans op neerslag en het zomerweer wordt dan al wat grilliger.

Water geven en bijvoeren
Het is geen noodzaak om een dak onder water te zetten. Liever vaker sproeien in de nacht of vroege ochtend; en met kortere sproeitijden, het water zal dan beter geabsorbeerd worden door het groendak. Op erg droge grond zal water veelal direct wegspoelen naar de afvoeren, slechts druppelsgewijs dringt het dan door in de ondergrond. De sproeierslang van Gardena vinden wij prima werken, deze zorgt voor een fijne verneveling over een brede strook. Handig is het ook nog om daarbij een tijdschakelklok te gebruiken. Een  dergelijke combinatie vraagt een investering vanaf circa 90 euro maar geeft een optimaal resultaat. Zie onze groendakwebshop . Bijvoeren van het groene dak kan -na de zomer- met organische meststoffen; in principe kan dit niet teveel omdat sedum uitstekend zelf weet te regelen hoeveel het tot zich neemt. Denk echter aan het milieu en gebruik een langwerkende bio-meststof (met mate). Zie onze groendakwebshop .

Bron: foto Natascha Wiegman; grafiek KNMI.

Gepubliceerd op 14 mei 2011 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *